Wel of niet een auto leasen?

Het aanschaffen van een auto kost veel geld. Je wilt liever niet het hele bedrag in één keer hoeven over te maken. Tegenwoordig is het leasen van je auto steeds populairder. Je kunt je auto zowel zakelijk als privé leasen. Bovendien kun je zelfs je tweedehands auto leasen. In dit artikel lees je alles over het leasen van je auto en de voor- en nadelen ervan.

Private lease

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende manieren van leasen bestaan: de belangrijkste zijn private lease en financial lease. Private lease houdt in dat je een auto leaset voor privégebruik. Je betaalt maandelijks een vast bedrag voor de aanschaf van de auto. Bij dit bedrag zijn de kosten van onderhoud, verzekeringen en andere zaken inbegrepen. Je hoeft zelf alleen nog maar voor de benzine en bekeuringen te betalen.

Financial lease

Financial lease wil zeggen dat je een auto leaset voor zakelijk gebruik. Je schaft als ondernemer een auto aan voor de onderneming. De bank financiert het hele aankoopbedrag, dat jij vervolgens iedere maand in de vorm van een vast bedrag terugbetaalt. Jij bent de economische eigenaar, maar de auto blijft tijdens de gehele leasetermijn juridisch eigendom van de bank. Zodra de auto volledig is afbetaald, is deze het eigendom van de onderneming.

De voordelen van leasen

Het grootste voordeel van het leasen van een auto is natuurlijk dat je het hele aankoopbedrag niet in één keer hoeft te betalen. Je hoeft dus niet ineens duizenden euro’s van je bankrekening af te schrijven. Bovendien kun je zelf de duur van de leaseperiode bepalen, met daarbij de keuze uit 24, 36, 48 of 60 maanden. Als je een auto leaset, kun je een nieuwe auto aanschaffen, iets wat niet iedereen zomaar in één keer kan betalen. Maar als je een tweedehands auto wilt leasen, is dat ook mogelijk. Bovendien kom je ook weer eenvoudig van je auto af, mocht je dit willen.

De nadelen van leasen

Het leasen van een auto gaat onder strenge voorwaarden. Je gaat een financiële verplichting voor meerdere jaren aan, waar je verschillende nadelen van kunt ondervinden. Zelfs bij ontslag of overlijden kom je niet zomaar onder die verplichting uit. Bovendien kan het voorkomen dat je geen maximale hypotheek kunt krijgen als je een auto leaset. Wat ook een nadeel is, is dat de auto niet jouw eigendom is. Je kunt deze daarom beter niet uitlenen. Tevens bouw je geen schadevrije jaren op bij de verzekering.